* Artikel in The Sunday Times
BRUSSEL - Je bent wat je eet, en je eet hoe je bent, zo blijkt uit recent onderzoek. Onze gemoedsgesteldheid wordt weerspiegeld in wat we eten. Sterker nog: voedsel kan ook dienen om gevoelens te veranderen die mensen eigenlijk niet willen hebben. Amerikaans psychologen gingen de eetgewoonten van 500 mensen na en zochten naar het verband tussen wat de proefpersonen aten en hun gemoedstoestand. Dat schrijft The Sunday Times.
Uit het onderzoek bleek dat seksueel gefrustreerde mensen zich graag te buiten gaan aan eten dat rijk is aan koolhydraten, zoals brood of koek, dat de maag snel vult en een bevredigd gevoel geeft. Wie met woedegevoelens aan tafel gaat, heeft dan weer een grote behoefte aan stevige kost waarop energiek kan worden gekauwd, een forse steak bijvoorbeeld.
Bij crisissen zoals een echtscheiding staan doorgaans zoete, plakkerige dingen op het menu. Roomijs als troost, zeg maar. Somber gestemde zielen hebben dan weer baat bij caffeïne en zoetigheden. Mensen die hun bord volproppen zijn vaak jaloers van aard en hebben deze gewoonte overgehouden aan een jeugdangst om binnen het gezin ’te kort te komen’.
Maar wat we eten weerspiegelt meer dan onze stemming van het moment, het zegt ook veel over onze persoonlijkheid, zo blijkt. Mensen die zich met enthousiasme op hun eten storten hebben doorgaans een open, extravert en levenslustig karakter.
De resultaten van het onderzoek zullen verder gebruikt worden om het hoe en wat van eetverslavingen te achterhalen.