PDA

Bekijk de volledige versie : Mijn columns


0Vera
5 May 2003, 11:02
Peperbus juni 1999 Adelbert College Wassenaar 42e jaargang, 3e nummer

Roken

Je hoort van alle kanten dat het slecht is, en tot en met de brugklas was je er fel op tegen. Maar op een goede (kwade) dag word je toch nieuwsgierig en je vergeet alle slechte eigenschappen. Die dag kom je een bekende tegen en tijdens het gesprek steekt hij een peuk op. Dat heet bij jou nog een sigaret, en als hij vraagt of je 'n hijs wilt, heb je dan ook niet het flauwste vermoeden dat-ie een trekje bedoelt. Een beetje gespannen en opgewonden knik je.
Je krijgt een doorweekte filtersigaret aangereikt, en eigenlijk hoef je al niet meer. Uiteindelijk pak je 'm toch vast - helemaal verkeerd natuurlijk - en zuigt er een beetje aan. Meteen krijg je ademnood, en je hapt naar lucht. Alle rook vliegt je longen in en hoestend en kuchend probeer je je daar weer van te ontdoen. Zachtjes mompel je: 'Lekker, bedankt'.
Een paar weken later kom je die bekende weer tegen. De aanblik maakt je alweer misselijk, als je aan die eerste hijs denkt. Die dag was je namelijk hondsberoerd naar huis gegaan. Maar op de een of andere manier vond je 't ook wel bijzonder. Een vriend van je rookt toevallig ook en reikt je zijn peuk aan. Je neemt er een trekje van. Het smaakt heel goor, maar de hoestbui blijft weg. En dus vrees je niet voor de volgende hijs. Dat je de 62745e hijs pas lekker gaat vinden, weet je nog niet. En alle tabaksfabrikanten wrijven zich in de handen, want ze hebben er weer een verslaafde ziel bij.

Ineke 3Gb

0Vera
5 May 2003, 11:16
De Peperbus, jaargang 44, nummer 4, mei 2001

Column
Vriendinnen

Eens zijn ze je steun en toeverlaat, dan gaat er iets fout en zijn ze je grootste vijand: vriendinnen.
De oorzaak van het meningsverschil ligt altijd bij de ander, en als je dan eenmaal hebt geaccepteerd dat het helemaal niet meer goed komt, denken ze het nog nodig te vinden je een behoorlijke trap na te geven. Als je je eenmaal van die persoon hebt afgesloten, doe je geen moeite om je in hun lage acties te verdiepen, en laat je het voor wat het is, zeker als ze dan ook een stommiteit daarbij uithalen die hun ware identiteit onthult. Het maakt niet uit waar het over gaat, ze denken dat ze je kunnen kwetsen, en proberen nog even je leven overhoop te gooien. Tsja, en de kans zit er dik in dat het niet lukt, zeker als het vriendinnenschap er al op zit.

Maar het moet gezegd worden: niet alle oud-vriendinnen zijn zo. Sommige laten gewoon niets meer van zich horen, en komen twee maanden later je op school nog even melden dat het echt 'over' is (alsof het om een relatie gaat ofzo...). En er zijn ook meiden die je bijstaan in moeilijke tijden, en niet jou de schuld geven van je problemen. En die laten je ook niet vallen, want zo zitten ze niet in elkaar. Die heb je ook. Al zijn ze soms erg dun gezaaid.

Het blijkt dus maar weer dat meisjes valse krengen kunnen zijn, maar gelukkig zijn ze lang niet allemaal zo. Zolang je ze maar op een afstand houdt.

Ineke

0Vera
5 May 2003, 11:17
De Peperbus, jaargang 45, nummer 1, december 2001

Column
Vriendinnen

"Zonder vriendschap ga je dood", zei een wijze les Maatschappijleer. En ook op school blijkt vriendschap onmisbaar te zijn: voor je schoolprestaties, je concentratie, de afleiding, plezier om naar school te gaan (als er dan toch iets leuks van school moet worden gekozen...!) en natuurlijk het doorkomen van de pauze, die zonder vriendinnen en zonder sigarettenverslaving (waar ik dan wel mee 'gezegend' was) de rampmomenten van de dag kunnen betekenen. Nee, vriendinnen zijn op school van cruciaal belang. Daarbij hebben vriendinnen als voordeel dat je je verhaal kwijt kunt en je hen ook van dienst kunt zijn op bepaalde momenten, zoals tijdens een Geschiedenisles, waarbij je vriendin een klap op haar hoofd krijgt die jij met verbaal geweld aan de gever kunt retourneren. Ja, daar heb ik het over. En ook als je tijdens een tussenuur dat je niet kunt benutten omdat je je al uit de naad hebt gewerkt in de bieb zit en ineens tegenover een zielsverwant blijkt te zitten. Daar heb ik het over als ik het over vriendschap heb. En het scheppen van nieuwe vriendschappen is wel moeilijk, maar loont de moeite. Het leert je namelijk bewust worden van mensen. Hoe ze in elkaar zitten. Hoe ze zijn en hoe ze zich in bepaalde situaties gedragen. En hoe zouden die mensen als vriendinnen in jouw leven passen? Zouden zij jouw leven kunnen verrijken (want vriendschap gaat ook over geven en nemen)?
Meestal stel je je deze vragen onbewust, maar als je met allemaal nieuwe vriendinnen te maken hebt gaat dit een stuk bewuster. Een voordeel is het als je geen tekort hebt aan zelfvertrouwen, want op nieuwe mensen afstappen gaat niet zomaar. Het vergt ook moed, vertrouwen en je moet niet bang zijn dat het zal mislukken want er is geen mens altijd onaardig. In de liefde loop je meer risico. Ook is openstellen voor anderen een belangrijke factor, hoewel deze erg vermoeiend is.
Bij het eerste gesprek weet je gelijk al of de ander bij je past. Een soort zesde zintuig. Of mensenkennis zoals dat dan heet. Met wat meer durf kun je de potentiële vriendin vragen of je eens bij haar mag zitten. Of dat je met haar mee kan fietsen. Het doorbrengen van de pauze met haar is een aanrader, dan leer je ook gelijk haar vriendinnen kennen. Wees gewoon jezelf, dat werkt het beste. Ze accepteren je alleen als je oprecht bent, en waarom zou je niet? Elk mens is op zichzelf interessant genoeg zonder poespas die hij zelf heeft verzonnen. Anderen prikken dan ook zo door je heen. En is het ook niet veel leuker om jezelf te zijn?
Als later blijkt dat de potentiële vriendinnen je uiteindelijk als 'tof' bestempelen en je je een van hen mag noemen, voelt dat geweldig. Je bent de moeite waard. Net als zij natuurlijk. En je hebt een goede keuze gemaakt. Je mensenkennis heeft je niet verlaten. En het mooiste is dat deze verrijking van je leven nog vanzelf ging ook...

Ineke

0Vera
5 May 2003, 11:20
last one... eigenlijk geschreven voor xhale destijds maar hier past ie ook wel :)
hij is jullie van harte gegund, en als je meer wil, geef me maar een onderwerp en ik maak wel een verhaaltje:)

De zin des levens

Bij de vraag wat er eigenlijk zin heeft in het leven hoor je je ook af te vragen wat er niet zinnig is. Alles heeft wel een doel, van je lichamelijke behoeften tot de verplichte verjaardagen bij de ooms en tantes die-je-toch-nauwelijks-ziet-alleen-bij-de-verjaardag (doh). Maar wat is nou de Echte Zin Des Levens? Hier is geen eenduidig antwoord op te geven, want elk mens is uniek in opvattingen en normen en waarden.
Toch is er een ding dat eenduidig als zin des levens kan worden getypeerd: internet, of een andere bron van sociaal contact, is onmisbaar in een mensenleven. Kluizenaars zijn niet gelukkig – beweer ik nu keihard. Allen die deze definitie van de zin des levens zo hadden ingevuld moet ik hierbij dus teleurstellen.
Maar wat doen we met dit brokje informatie? Mensen houden van en haten elkaar.
Mensen hemelen elkaar op of zeiken elkaar af. Het kan dus de ene en de andere kant op. En elke kant is goed, want het is sociaal contact, en dat is de zin des levens. Met andere woorden: ga vooral door op leerlingen.com, want het is goed.

ik_ben_de_man
5 May 2003, 12:13
zijn wel mooie columns ja , buskruit is zeker jullie schoolkrant ?

ik bedoel natuurlijk de peperbus

0Vera
5 May 2003, 12:16
really??? :huh:



(:p)

L_angeldc
5 May 2003, 17:43
Originally posted by 0Vera
Wees gewoon jezelf, dat werkt het beste. Ze accepteren je alleen als je oprecht bent, en waarom zou je niet? Elk mens is op zichzelf interessant genoeg zonder poespas die hij zelf heeft verzonnen. Anderen prikken dan ook zo door je heen. En is het ook niet veel leuker om jezelf te zijn?


en toch zijn er altijd van die mensen die zich anders voordoen dan ze zijn om er maar 'bij te horen'

geloof me.. dat werkt niet.. heb ik gedaan op de basisschool, zodat ze maar normaal tegen me deden, kwam er in groep acht 8 een ander meisje in de klas bij.. gingen ze haar pesten. en ik blij dat ik het niet was. maja toch er nix van zeggen he, stel je voor dat ze weer tegen mij begonnen. das toch een ding waar ik spijt van heb. en toen ik naar de middelbare ging dacht ik ^$#@^% hun allemaal dus probeerde ik gewoon mezelf te zijn, voor zover je dat weet op je 11de maar in ieder geval niet die persoon die ik was een jaar geleden. en nu, 4,5 jaar later heb ik gewoon kei goede vriendinnen die me door dik en dun steunen en ik hun, waartegen ik alles kan zeggen en zij ook tegen mij, en ga zo maar door
dus wees gewoon jezelf, dan ben je een veel leuker persoon dan iemand die nep is. :)

eclipse
6 May 2003, 12:32
Vind ze niet zo sterk

lieve colafles
6 May 2003, 12:35
het kan er meedoor.. ik haakte na de eerste column af, ik vind ze niet zo heel mooi..

is dit trouwens geen kunst??? >>>

0Vera
6 May 2003, 19:09
Originally posted by lieve colafles
het kan er meedoor.. ik haakte na de eerste column af, ik vind ze niet zo heel mooi..

is dit trouwens geen kunst??? >>> mjah dat bedacht ik me later ook... khad al advies gevraagd waar ze t beste pasten, en toen kreeg ik te horen dat ik et op cybertalk kon posten...

t kan dat je ze niet leuk vind maar kun je dat een beetje specificeren? kritiek is niet erg, maar dan wil ik wel weten waarom niet, dan kan ik er misschien iets aan doen?:)

Forza_vitess
6 May 2003, 19:16
wat moete we hier nou mee?

0Vera
6 May 2003, 19:26
Originally posted by Forza_vitess
wat moete we hier nou mee? zie mijn vorige post... zeggen wat je vind en commentaar leveren als je dr iets zinnigs op te zeggen hebt...

anemic
6 May 2003, 20:00
ik had ze al op hardcopy gelezen aangezien ik daar 6 jaar op school zat..

0Vera
6 May 2003, 20:06
Originally posted by anemic
ik had ze al op hardcopy gelezen aangezien ik daar 6 jaar op school zat.. I know ;) werd dat krantje ook echt gelezen? ik vond ze toch vaker in prullenbakken terug :rolleyes: :p naja je hebt ze gelezen :thumbsup: thnx :*

btw die laatste niet hoor.. :p stond ni in de ppb

FiZz
7 May 2003, 19:03
Persoonlijk vind ik ze net wat te oppervlakking... en die van Dimas beter (vechten!!!)....

Maar op 1 ding heb ik toch wel even echt commetaar:
"internet, of een andere bron van sociaal contact"

O my god? Internet is 1 van de middelen die juist alles behalfe sociaal!!! Een beetje in je eentje achter een computer zitten. Het is toch niet tastbaar? Je kan compleet iemand anders zijn etc. Internet of eigenlijk Chatten is 1 van de grootste fouten ooit geweest... Net als TV....

0Vera
8 May 2003, 21:36
Originally posted by FiZz
Persoonlijk vind ik ze net wat te oppervlakking... en die van Dimas beter (vechten!!!)....

Maar op 1 ding heb ik toch wel even echt commetaar:
"internet, of een andere bron van sociaal contact"

O my god? Internet is 1 van de middelen die juist alles behalfe sociaal!!! Een beetje in je eentje achter een computer zitten. Het is toch niet tastbaar? Je kan compleet iemand anders zijn etc. Internet of eigenlijk Chatten is 1 van de grootste fouten ooit geweest... Net als TV.... dat ben ik niet met je eens, maar ik wil ook even aanstippen dat dit een column was voor een online-forumpje waar ik vroeger zat. Dus et moest verbonden worden met inet he :p

Waarom ben ik het niet met je eens: internet is een goed begin, voor, al dan niet verlegen, mensen om contact te maken. Je kunt gedachten uitwisselen, je uiten over problemen, of gewoon dingen die je dwars zitten of dingen die je hebt meegemaakt, en er is altijd wel iemand die naar je wil luisteren. IRL contact is beter, ben ik met je eens, maar het een kan uit het ander voortvloeien en ik zie die eerste kennismaking op inet niet direct als een slecht iets...:)

[edit] je opmerking over je anders voordoen dan je bent op inet kan ik me helemaal in vinden maar de enige die daar gelukkig van zou moeten worden ben je uiteindelijk zelf. Op een irl meeting komt bedrog natuurlijk uit, lijkt me logisch, en bovendien denk ik dat niemand er wezenlijk last van heeft als JIJ liegt. dat staat ook in mn column vriendinnen (nummer 2 :p), het gedeelte dat angel_dc aanstipte over jezelf zijn. Daar word je zelf gelukkiger van maar als jij kiest om dat niet te doen moet je dat vooral doen :) Ik had een vriendin die werkelijk alles aan elkaar loog, haar hele wereld was 1 grote leugen, nou ze joeg iedereen om haar heen weg (mij ook). Ik heb meerdere pogingen gedaan haar tot de werkelijke wereld terug te roepen maar het wou echt niet tot haar doordringen :rolleyes: sjah dan is het jammer maar ik blijf niet bezig... maargoed ook die leugens kwamen vaak genoeg uit, dus boontje komt om zn loontje :Y)

FiZz
8 May 2003, 21:40
Daar ben ik het niet mee eens, ik denk zelfs dat juist DOOR het internet misschien wel verlegener worden, en makkelijker. Wat je niet gewoon durft durf je wel over internet... dat is verkeerd.

Net als bij sms'en moet je NOOIT iets zeggen wat je in het echt ook niet zou zeggen/durven. En dit zijn niet mijn woorden maar die van een Psycholoog (ik zal kijken of ik het artiekel in de krant kan vinden (tubantia volgens mij)... en ik ben het er wel mee eens :)

0Vera
8 May 2003, 21:45
Originally posted by FiZz
Daar ben ik het niet mee eens, ik denk zelfs dat juist DOOR het internet misschien wel verlegener worden, en makkelijker. Wat je niet gewoon durft durf je wel over internet... dat is verkeerd.

Net als bij sms'en moet je NOOIT iets zeggen wat je in het echt ook niet zou zeggen/durven. En dit zijn niet mijn woorden maar die van een Psycholoog (ik zal kijken of ik het artiekel in de krant kan vinden (tubantia volgens mij)... en ik ben het er wel mee eens :) Ja ik begrijp zeker wel wat je zegt :) maar ik heb het ook vaak, dat ik in een sms of op inet meer durf te zeggen of vragen dan irl. Maar is dat dan bij voorbaat slecht? Uiteindelijk WIL je het toch vragen/zeggen anders dacht je het ook niet... :)

FiZz
8 May 2003, 21:49
Originally posted by 0Vera
Ja ik begrijp zeker wel wat je zegt :) maar ik heb het ook vaak, dat ik in een sms of op inet meer durf te zeggen of vragen dan irl. Maar is dat dan bij voorbaat slecht? Uiteindelijk WIL je het toch vragen/zeggen anders dacht je het ook niet... :)

Opzich niet slecht, maar je bent eigenlijk iemand anders dan in het echt... want normaal zou je dat soort dingen niet zeggen (ookal zou je het wel willen)....

Internet en Tv is gewoon slecht... slecht! evil!!! slecht!!! aaah!

0Vera
8 May 2003, 21:52
Originally posted by FiZz
Opzich niet slecht, maar je bent eigenlijk iemand anders dan in het echt... want normaal zou je dat soort dingen niet zeggen (ookal zou je het wel willen)....Ik zeg het SNELLER op inet dan irl, dat klopt beter :) als ik iets wil zeggen zeg ik het ook irl nog wel hoor ook al is t met rode konen :$ :d /me is nieuwsgierig van aard :p

0Vera
8 May 2003, 21:54
Originally posted by FiZz
Internet en Tv is gewoon slecht... slecht! evil!!! slecht!!! aaah! :*

FiZz
8 May 2003, 22:02
Originally posted by 0Vera
:*

Ik meen het!!! Nou ja, chatten voornamelijk dan... voor de rest moet je ook geen waarde hechten aan berichten van mensen, tenzij je de mensen echt kent... je er een band mee hebt.... voor de rest... walg!

Internet en Tv... de verdoeming van de mens... RSI moge jullie straf zijn, en uwe toetsen vervagen, uwe ogen vierkant worden, en uwe muizen weglopen!! STERF!!!!! STERF!!!!! O-)

L_angeldc
9 May 2003, 19:11
Originally posted by FiZz


Ik meen het!!! Nou ja, chatten voornamelijk dan... voor de rest moet je ook geen waarde hechten aan berichten van mensen, tenzij je de mensen echt kent... je er een band mee hebt.... voor de rest... walg!

Internet en Tv... de verdoeming van de mens... RSI moge jullie straf zijn, en uwe toetsen vervagen, uwe ogen vierkant worden, en uwe muizen weglopen!! STERF!!!!! STERF!!!!! O-)

en dat komt van iemand met meer dan 1000 posts op een forum? :p

0Vera
9 May 2003, 19:16
Originally posted by L_angeldc
en dat komt van iemand met meer dan 1000 posts op een forum? :p sjjjjhttp://www.heerenvanh7.nl/smilies/kuier.gif
;)

FiZz
9 May 2003, 19:24
Originally posted by 0Vera
sjjjjhttp://www.heerenvanh7.nl/smilies/kuier.gif
;)

jullie weten veel dingen niet die iemand anders wel weet... ik heb er zin in! sukkels! :P whahahahahhaha.... hebben jullei mijn 1000ste post wel gelezen? nee.. sukkel! :whahahha :D

0Vera
9 May 2003, 19:34
Originally posted by FiZz
jullie weten veel dingen niet die iemand anders wel weet... ik heb er zin in! sukkels! :P whahahahahhaha.... hebben jullei mijn 1000ste post wel gelezen? nee.. sukkel! :whahahha :D :*

FiZz
9 May 2003, 19:36
Originally posted by 0Vera
:*

aaah! the horror ;)

0Vera
9 May 2003, 23:35
Originally posted by FiZz
aaah! the horror ;) Speciaaaaaaaal voor FiZz een nieuwgeschreven column voor iedereen van ll.com :)

Werken

De frustratie is van mn gezicht te lezen: 's morgens word ik opgebeld door mijn zeer wispelturige baas die heel gestressed vraagt of ik 'alsjeblieft toch wil komen werken vanmiddag'. En dat terwijl ik net met mn vriendin had zitten bellen met de vraag of we vanmiddag iets leuks konden doen omdat ik haar al zo lang niet gesproken had. En dat terwijl hij me die vorige dag al te kennen had gegeven dat ie me niet nodig had (we worden weer gewaardeerd, de werknemers, terwijl het mn standaard werkmiddag was...). Enfin, ik kom opdagen (wel een kwartier later dan normaal) en dan zie ik dat hoofd van mn collega al, dat op 'goeienavond mevrouw' staat (als je na 12 uur komt vinden heledagwerkers je maar een matig persoon, en sorry hoor ik moet naar school en jij niet, dus?). Terwijl ik me in mijn kleding hijs zie ik dat mijn usual klusje boven reeds gedaan is dus kan ik me gelijk weer naar beneden begeven en vind ik daar drie zwaar gehavende collega's en een net zo gehavende baas en vraag me af wat ik als 5e werknemer nu in de winkel moet? Er kunnen maar 4 mensen maximaal helpen. Het gedonder begint al met twee mensen die me tegenstrijdige opdrachten geven waar ik, ongelofelijk maar waar, nog sacho-er van word. Dan blijkt waarom mijn baas zo paniekerig was die ochtend: het is echt druk. Met recht werk ik me uit de naad, net als mijn gehavende heledagcollega's, en word toch met het rotste klusje opgezadeld; afwassen, gedegradeerd tot het 'achter-staan' terwijl er een collega is die net twee weken werkt en ik eindelijk dacht van die terreur af te zijn... Dan is de tijd van klanten helpen voorbij en mag ik de vloer doen. Een bijdehandte collega (jonger dan ik) roept KEIhard dat het 'raar ruikt achter'. NEE ik heb er echt niet zitten schijten hoor! Ik had de vloer al aangeveegd, maar het is niet goed, het moet nog een keer. Baas strooit kwistig met chloor om de lucht te 'neutraliseren'. Het zal de frituur ook niet zijn he, dat stinkt altijd, komen ze nou pas achter... Bovendien, is die chloorlucht wel geweldig dan? Woest veeg ik de vloer dan NOG maar een keertje aan. Dan krijg ik een fles schoonmaakmiddel nie open. En kennelijk had ik al eens eerder gevraagd of mn baas dat voor me wou doen, want ik werd afgesnauwd met een 'je leert het maar eens' en 'je komt hier niet meer weg voor die topax (zo heet het smerige goedje) open is'. Fijn. Ik smijt de fles op het aanrecht en denk dat ze allemaal de t**ring kunnen genieten. Ik maak dat ding dus mooi niet open. Vervolgens wijd ik mij aan de taak de afwas op te ruimen en de jongere collega grist de schoonmaakfles weer van het aanrecht en krijgt hem - heel pesterig- wel open. Jammer dan, ik haal denkbeeldig mn schouders op.
Dan vraagt mijn baas aan het eind van al het werk of ik iets van boven wil halen. Toch wel vriendelijk denkt hij vrvolgens hardop dat het niet aardig is om mij daar weer voor te laten lopen omdat ik dat altijd doe, en wil het aan de jongere collega vragen. Ach, als ie et zo lief doet wil ik met alle liefde mijn usual klusje 'iets van boven halen' wel doen hoor, zolang et maar leuk gebracht wordt. Klaar om te gaan wuift mijn baas me na: 'bedankt dat je kon werken, je hebt me erg geholpen!'
En met een tevreden gevoel fiets ik terug naar huis.

0Vera
10 May 2003, 17:04
Mijn laatste columnpje in de peperbus van dit jaar, was ik ook wel tevreden over :) tgaat over de nieuwe kantine bij ons in de nieuwe noodbouw, we hebben een noodgebouw nu onze school wordt verbouwd, en in die kantine hebben ze veel meer produkten dan de oude, ook frituur. Enfin een kleine situatieschets voor je dit stukje leest :)

COLUMN

Gezond snacken

Sinds de verhuizing naar de barakken – zoals ik de tijdelijke huisvesting heb omgedoopt onder vriendinnen – is er een nieuwe kantine, en een compleet nieuw en uitgebreid assortiment. Maar moeten we hier nou blij mee zijn? Laatst ontstond er een discussie tijdens een Latijn uur (ja we hebben niet veel tijd meer voor de examenstof maar discussiëren moet altijd kunnen;)) over gezonde voeding. Toegespitst (natuurlijk) op het nieuwe aanbod van consumpties in de kantine. Is het de taak van school om voor haar scholieren te beslissen of zij wel of geen frituur eten? Een argument was dat kinderen het discutabele voedsel ook bij de snackbar op de hoek konden kopen, maar – terecht – werd hiertegen ingebracht dat het in de kantine veel meer onder handbereik ligt en dus eerder gekocht wordt. En Nederland wordt dikker. Mensen eten ongezonder, en worden steeds makkelijker in het toelaten aan kinderen om veel te snoepen. Soms zijn ouders ook gewoon niet thuis om het kind erop te wijzen dat-het-nu-toch-welletjes-is-geweest-en-de-snoeptrommel-dichtkan.

Zou de schoolleiding er dan niet goed aan doen te zeggen ‘een beter milieu begint bij jezelf’ (met daarbij ‘milieu’ bedoeld als ‘omgeving’) en het mes te zetten in de ongezonde vette happen die er nu verkrijgbaar zijn? Want zeg nu zelf – een kroketje zou je nooit kopen als je er helemaal voor naar het dorp moest, maar als de hele aula er toch naar ruikt, wil je wel meeprofiteren en niet alleen lijdzaam in die misselijkmakende zware olielucht zitten. Dat zou ik hebben tenminste, als ik niet aan de lijn was. Uiteindelijk máák je zelf wel de keuze of je wel of geen frituur tot je neemt, maar de school kan zeker wel een bijdrage leveren aan het gezonder eten van haar leerlingen. En ik vind ook dat dit geen overbodige maatregel zal zijn. Wij leven in Nederland, waar we – dacht ik – vies zijn van Amerikaanse begrippen als ‘groots’ en ‘massaal’, en die proberen uit de weg gaan. ‘Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’. En bij deze mentaliteit past geen kantine vol vet eten.

Daarom wil ik de schoolleiding vriendelijk verzoeken om de volksgezondheid boven commercie te plaatsen en het assortiment van onze kantine onder de loep te nemen.
Want zeg nou zelf: de dikker wordende maatschappij, dat zijn wij op deze manier!
Ineke

tatinasawakaki
10 May 2003, 17:38
hey een lotgenoot adelbertganger:)

Youssef
10 May 2003, 17:50
Ik vind die eerste wel het meest interessant :)

lieve colafles
10 May 2003, 18:06
wat een collumn in de krant zo interessant maakt vaak is dat ze soms met heel veel woorden iets heel kleins kunnen beschrijven en het toch interessant houden.. Jij beschrijft met relatief weinig worden iets groots.. voorbeelden daar ga je niet echt op in..

voorbeeld: ik zat in alleen het cafe, koffie te drinken.

of: Ik zat, aan een langgerekte bouwvallige, maar dienstdoende tafel, te lurken aan mijn kopje koffie. Het was stil, doodstil in het cafe, een leeg gevoel bekroop mij..

blablabla (ok ik ben niet zo heel goed in schrijven ) het gaat erom hoe je iets beschrijft... details zijn leuker te lezen dan geen details.. maar ook weer niet teveel. wissel je zinslengte af..
ja naja dat soort dingen.. gewoon ook allinea verdeling helpt.. als ik een lap tekst zie ben ik minder gemotiveerd om het te lezen dan als er af entoe een regel niets tussenzit,...
maar goed dat is gewoon voor later deze tekst stond hier om gelezen te worden..

L_angeldc
10 May 2003, 18:54
Originally posted by lieve colafles
wat een collumn in de krant zo interessant maakt vaak is dat ze soms met heel veel woorden iets heel kleins kunnen beschrijven en het toch interessant houden.. Jij beschrijft met relatief weinig worden iets groots.. voorbeelden daar ga je niet echt op in..

voorbeeld: ik zat in alleen het cafe, koffie te drinken.

of: Ik zat, aan een langgerekte bouwvallige, maar dienstdoende tafel, te lurken aan mijn kopje koffie. Het was stil, doodstil in het cafe, een leeg gevoel bekroop mij..

blablabla (ok ik ben niet zo heel goed in schrijven ) het gaat erom hoe je iets beschrijft... details zijn leuker te lezen dan geen details.. maar ook weer niet teveel. wissel je zinslengte af..
ja naja dat soort dingen.. gewoon ook allinea verdeling helpt.. als ik een lap tekst zie ben ik minder gemotiveerd om het te lezen dan als er af entoe een regel niets tussenzit,...
maar goed dat is gewoon voor later deze tekst stond hier om gelezen te worden..


een column is meestal niet zo lang dat je verschrikkelijk veel details kan gebruiken om een gebeurtenis te beschrijven. dat bovenste wat jij als voorbeeld gebruikt, vind ik meer in een boek passen dan in een column van misschien 2 alinea's lang
je hebt gelijk over de indeling.. als ik een stuk tekst zie heb ik meteen minder zin om het te gaan lezen dan als er een beetje structuur in zit.

0Vera
10 May 2003, 23:31
dank voor uw kritiek ik zal t meenemen :)

Fade of Light
10 May 2003, 23:39
je collums bevatten teveel gezeik...in een collumn wil ik humor zien, en zo de maatschappij bespottend maken (o.i.d.) das mijn stijl :)

Kampie
10 May 2003, 23:45
Originally posted by Fade of Light
je collums bevatten teveel gezeik...in een collumn wil ik humor zien, en zo de maatschappij bespottend maken (o.i.d.) das mijn stijl :) Zoiets?

Deze is voor het 10 jarig bestaan van onze school (Hanze Hogeschool in Groningen)

Feest!

Feest! Een woord, vijf letters en een leesteken. Een uitroepteken nog wel. Het moet dus iets betekenen.

Feest! Sja het hoort erbij. De Hanze Hogeschool Groningen bestaan 10 jaar. Ja daar hoort een feest bij.

Feest! Twee Hogescholen samenvoegen. Ja daar hoort een feest bij. En als je dat dan 10 jaar lang volhoudt hoort daar zeker een feest bij.

Feest! Een jubileumfeest. Is dat niet dat verplichte leuk doen omdat iets een onmogelijk aantal jaar al bestaat? Ja een Feest! dus.

Feest! Een feest behoort zo te zijn zoals het bedoeld is. Een smak geld neertellen als entree, je vervolgens, genietend van de muziek, helemaal naar de andere kant van de wereld amuseren. Desnoods onder het genot van een drankje, in welke vorm dan ook. Ja dat is een Feest!

Feest! Opstaan om drie uur in de middag. Een liter melk, een halve liter water en een gebakken eitje op je brood. Tegen de eerste de beste persoon die je in huis tegenkomt zeggen: “Shit hé, wat een feest!” Jep inderdaad wát een Feest!

Feest! College, nee, dat is toch niet echt feest, maar na het college is er wel weer tijd voor een feestje. Op het terras onder het genot van een heerlijk biertje mensen kijken. Dat is het echte feest.

Feest! Strakke witte shirtjes, hoge hakken en gestreepte broeken, dé allround definitie van feest van ongeveer 50% van de wereldbevolking.

Feest! Wat de overige 50% van de wereldbevolking denkt over een Feest! hiervoor besproken? Zij zien het anders: Zij kijken naar kort haar, getinte huid, lekker kontje en wekelijks een sportschool. Ja dat vinden zij Feest!

Was getekend,

Kampie.nl

DarkAngel
11 May 2003, 14:46
Ik vind het wel knap :o ik kan niet schrijven :)

alleen opstellen waarin ik de leraar vermoord en hem ook nog is inlever bij die leraar :d had wel een 7 O-)

Fade of Light
11 May 2003, 22:02
Metro - luuk Koelman's artikelen... die zijn meestal wreed :)

0Vera
11 May 2003, 23:21
Originally posted by DarkAngel
Ik vind het wel knap :o ik kan niet schrijven :)[gigantisch bijdehante mode] wat doe je nu dan :p [/gigantisch bijdehante mode]












nee liever bijdehand dan bijdevoet anders moet je bukke! en een bij heb geen handjes :p

DarkAngel
12 May 2003, 15:34
Originally posted by 0Vera
[gigantisch bijdehante mode] wat doe je nu dan :p [/gigantisch bijdehante mode]

[bijdehante mode] t-y-p-e-n :p [/bijdehante mode]

L_angeldc
12 May 2003, 16:06
Originally posted by DarkAngel

[bijdehante mode] t-y-p-e-n :p [/bijdehante mode]

:z of misschien heb je zoon super moderne computer dat je het gewoon kan zeggen dat hij dan automatisch typt :p

DarkAngel
12 May 2003, 16:11
Originally posted by L_angeldc


:z of misschien heb je zoon super moderne computer dat je het gewoon kan zeggen dat hij dan automatisch typt :p

misschien wel... JE WEET UT NIET