PDA

Bekijk de volledige versie : baal als een stekker.


danny1
11 December 2004, 15:43
:loser: .
Iemand hier wel eens anesthesie gehad in het ziekenhuis:Z .
Hoe deden ze dat bij jouw en waarvoor was je in het ziekenhuis:? .
Krijg dat ook en ik baal als een stekker:notgood:

doei:wave:

bootje
11 December 2004, 15:53
volledige verdoving veronderstel ik? dat zal doorgaans met een gasmaskertje zijn dacht ik, een spuitje is meer voor plaatselijke verdoving.

psychobunny
11 December 2004, 16:11
Oorspronkelijk geplaatst door bootje
volledige verdoving veronderstel ik? dat zal doorgaans met een gasmaskertje zijn dacht ik, een spuitje is meer voor plaatselijke verdoving.

:no:

Spuitje is ook voor volledige, want ik had ook het masker gevraagd :(

x-lizz-x
11 December 2004, 16:45
Ik kreeg een infuus in mijn hand... Daar spuiten ze dan een vloeistof in.. en ga je lekker slapen :)

Karentjeuh...
11 December 2004, 18:34
Nou, ik vond het wel een leuk gevoel hebben. Je wordt opeens zooo moe...En die verpleegsters zo van: "dagdag, Karen...", dat is het laatste wat ik er me nog van herinner.

DarkAngel
11 December 2004, 18:57
Infuus en was in het ziekenhuis voor een keeloperatie

Bij het wakker worden de zuster in elkaar getrapt :|

bootje
11 December 2004, 21:49
Oorspronkelijk geplaatst door chalyken
beide al gehad....wakker worden is het rotste...voel je je echt gewoon zooooo lam 8|
ik heb moeten kotsen bij het wakker worden. de operatie was nl. onverwachts en ik had een stukje cake gegeten een paar uur voordien.

AmbyPur
12 December 2004, 09:48
ik had ook met een infuusje in mn hand geloof ik, volgens mij moest ik gaan tellen.. één.. twee.... driieee.vviie......

en mijn moeder zei dat ik een paar keer ben wakker geworden en al vanalles had gevraagd maar daar weet ik niets meer van :D maar ik kan me niet herinneren dat ik er slecht van ben geweest

Atjeuh
12 December 2004, 19:08
nog nooit meegemaakt, de laatste keer dat ik in het ziekenhuis lag was toen ik geboren werd :+

anemic
13 December 2004, 09:22
het harste was het pilletje dat ik vooraf kreeg..
toen was ik 18 ofzo..
dat pilletje was 2 bij 2 millimeter ofzo.
Ik lachen en zeggen merk ik toch niets van joh!
Na 30 minuten was ik zo stoned als een garnaal...
en die infuus die ik had met vocht werd gewoon vervangen voor een met verdovingsshit.. dan voel je het door je armen gaan en als het je hoofd bereikt ben je out.

Alpha
13 December 2004, 10:25
wtf is anesthesie nou eigenlijk :?

SpiNe
13 December 2004, 10:54
Oorspronkelijk geplaatst door Alpha
wtf is anesthesie nou eigenlijk :?
een term voor verdoving

dext0r
13 December 2004, 11:12
Anesthesie (verdoving)


'Anesthesie' is de verzamelnaam van alle soorten verdovingen voor operaties. Het woord betekent 'gevoelloosheid'. In de praktijk is anesthesie veel meer dan alleen een verdoving; het helpt de patiënt een operatie soepel te ondergaan. Dankzij anesthesie blijft het lichaam van de patiënt, ook bij langere operaties, in de best mogelijke conditie.

De arts die de anesthesie toedient is de 'anesthesioloog'. Hij of zij is gespecialiseerd in het toedienen van diverse verdovingen en let, indien nodig eventueel samen met een anesthesiemedewerker, tijdens de operatie continu op of het goed gaat met de patiënt.

Vormen van anesthesie
Er zijn verschillende vormen van anesthesie, te weten algehele, regionale en lokale anesthesie.

* Algehele anesthesie: de populaire benaming hiervan is 'narcose'. Hierbij brengt de anesthesioloog de patiënt in slaap, waarbij de patiënt niets van de operatie merkt. De patiënt komt pas bij als de operatie voorbij is en kan zich er niets van herinneren.
* Regionale anesthesie: hierbij wordt, wederom door een anesthesioloog, een deel van het lichaam van de patiënt (het deel waar de operatie plaatsvindt) verdoofd.
* Lokale anesthesie: deze plaatselijke verdoving kan ook door een andere arts worden toegediend dan alleen door de anesthesioloog. U kent dergelijke verdovingen wellicht wel van de tandarts of huisdokter. Een injectie verdooft een relatief klein deel van de huid.

Voorbereiding en operatie (onder algehele of regionale anesthesie)


Dag voor de operatie
De avond voor de operatie kunt u eventueel, in overleg met de kliniek, een slaapmiddel nemen zodat u goed uitgerust bent op de dag van de operatie. In de meeste gevallen zal dat echter niet nodig zijn. U moet 'nuchter' zijn tijdens de operatie, d.w.z. de morgen van de operatiedag mag u niet ontbijten of iets drinken, behalve misschien een slokje water om medicijnen te nemen. De dag voor de operatie mag niet gerookt worden. Rokers hebben geïrriteerde luchtwegen die het moeilijker maken de ademhaling te controleren. Na de operatie hebben zij ook meer de neiging te hoesten, hetgeen in sommige gevallen pijnlijk kan zijn en bloeduitstortingen kan veroorzaken (vooral bij operaties aan buikwand en borsten).

Vlak voor de operatie
Bij de anesthesie komt veel meer kijken dan alleen een verdoving. De anesthesioloog zal bij de voorbereiding van de operatie kennis met u maken en u verschillende vragen stellen die nodig zijn voor het bepalen van de vorm van anesthesie. Naast de soort operatie bepalen ook andere zaken de keuzen die de anesthesioloog maakt, zoals:

* leeftijd van de patiënt
* conditie van de patiënt
* eerdere reacties op anesthesie
* ziekten en ziekten die wellicht in de familie voorkomen
* mogelijk medicijngebruik
* overgevoeligheid voor medicijnen, pleisters of jodium

Tijdens de operatie
Tijdens de operatie bewaakt de anesthesioloog, met behulp van speciale apparatuur, alle relevante lichamelijke functies van de patiënt, zoals bloeddruk, hartslag en ademhaling. Zonodig kan de anesthesioloog op ieder moment de anesthesie bijstellen: dieper laten slapen, wakker maken, meer of minder pijnstillers toedienen, etc.. Ook zorgt de anesthesioloog ervoor dat het vochtgehalte op peil blijft.

Na de operatie
Als de operatie achter de rug is wordt u naar de 'uitslaapkamer' gebracht. Dat is een aparte ruimte vlak bij de operatieruimte waar u, onder begeleiding van een verpleegkundige, kunt bijkomen van de operatie en de verdoving. Indien nodig bent u aangesloten op bewakingsapparatuur.

Tijdens uw verblijf in de uitslaapkamer wordt u verzorgd. U kunt op ieder moment een beroep doen op een verpleegkundige. Als het nodig is, kunt u om pijnstillers of een middel tegen misselijkheid vragen. Heeft u een kriebelend gevoel achter in de keel, dan komt dat van het buisje dat tijdens de operatie wellicht in uw keel zat (beademingsapparatuur bij een algehele anesthesie). Die irritatie verdwijnt vanzelf weer.

De chirurg die u opereerde komt altijd nog even bij u kijken om te zien hoe u zich voelt en hoe de operatiewond eruit ziet. Indien de wond er goed uitziet en u zich goed voelt, kunt u naar huis zodra de anesthesioloog akkoord is.




pompom
van het EMC

Alpha
13 December 2004, 19:33
srry dex heb niet je hele tekst gelezen ... vond die reactie van spine iets makkelijker :+

maar thnx anyways

FunFair
15 December 2004, 15:17
van een verdoving hoef je niet te balen :p ik vond het juist grappig... heb een mondkapje gehad met kauwgomballenlucht en een spuit in m'n arm met 1 of ander wit goedje (geloof ik) en daarbij had ik de ervaring dat ik opeens een rare smaak in m'n mond kreeg... en alles wazig werd... overigens dacht ik dat m'n paps bij me was, maar dat was m'n mams :+

owjah.. en mensen die een zware verdoving krijgen, moeten ff goed kijken welke verdovingen daarvoor zijn... sommige zijn namelijk meer risicovol dan andere.. (je kunt bv in coma raken van een algehele verdoving en bv verlamt raken aan de benen bij een ruggemerkprik)

Akadoenka
18 December 2004, 14:43
Ik ben verpleegkundige, en je kunt op diverse manieren verdoofd worden.

Een mondkapje wordt zover ik weet veelal bij keeloperaties gedaan, bijvoorbeeld amandelen verwijderen bij kinderen.

Het meeste wordt een spuit (ruggeprik) of een infuus in je hand, en dan wordt een vloeistof ingespoten waarvan je gelijk weg bent als het goed is