PDA

Bekijk de volledige versie : Openingsceremonie


bartje518
11 February 2006, 11:32
Wat vonden jullie ervan? Lijkt wel of het elke keer weer grootser en mooier en duurder moet. Wat ik trouwens opvallend vond was dat de inwoners van Turijn er niet echt warm voor liepen :{ Wel super dat meisje van 9 dat Fratelli D'itallia ging zingen :yes:

Winterspelen Turijn van start

Uitgegeven: 10 februari 2006 20:07
Laatst gewijzigd: 10 februari 2006 23:09

TURIJN - De Italiaanse president Carlo Azeglio Ciampi (85) heeft vrijdagavond om tien over tien de Olympische Winterspelen van Turijn officieel geopend. Het zijn de twintigste Winterspelen sinds 1924.

Aan de opening ging een wervelende show vooraf met veel dans, muziek en licht. Motorcoureur Valentino Rossi beŽindigde het artistieke gedeelte door in een Ferrari de vijf olympische ringen te 'remmen'.

De stad van Fiat en Juve is voor even de stad van de twintigste Winterspelen. Turijn predikte vrijdag passie bij de spetterende opening. Passie voor sport, muziek, theater. Maar ook voor verbroedering, voor liefde. Passion Lives Here. Dat is het thema van de komende twee weken.

Passie zit elke Italiaan in de genen. Het geeft hem energie, snelheid, maar ook de hang naar traditie. Dat alles straalde de show uit. Met de terugkeer naar de Renaissance werd de mens - de sporter - centraal gesteld.

Tachtig landen presenteerden zich met hun vlag, bij Oranje gedragen door de schaatser Jan Bos. De schaatsers die zaterdag de 5 kilometer rijden, liepen niet mee. Elke land kreeg een staande ovatie van de toeschouwers, zo'n 35.000 in getal. Zowaar viel bij de Belgen nog een Nederlander in de delegatie te ontdekken. Hans Veldkamp, trainer en vader van schaatser Bart.

Jacques Rogge, president van het IOC, richtte zich persoonlijk tot de atleten, verzameld in het centrum van Stadio Olimpico. "Wees een voorbeeld. Onze wereld heeft vrede nodig. Straal de olympische waarden van verbroedering uit. Heb respect. En alsjeblieft, gebruik geen doping."

Over vrede sprak ook Yoko Ono, de weduwe van de 25 jaar geleden overleden John Lennon. "Stel je voor, alle mensen, levend in vrede." Als een soort van hommage aan de Beatle zong Peter Gabriel het even fameuze als indrukwekkende Imagine. Lennon schreef het in 1971. Het lied werd uitgeroepen tot het beste van de eeuw in zijn genre.

Daarna werd door Alberto Tomba, als olympisch skiŽr goed voor drie keer goud, twee keer zilver, de vlam het stadion binnengedragen. Hij kreeg vervolgens de assistentie van een keur van grote atleten uit de geschiedenis van de Italiaanse Winterspelen. De eer het vuur te ontsteken was aan Stefania Belmondo, een skiloopster, winnares van twee keer goud, drie keer zilver, vijf keer brons.

Daarna was het aan Luciano Pavarotti het stadion definitief in vuur en vlam te zetten. De tenor had het laatste woord. Daarna begon de aftocht van de atleten en daarmee definitief de Olympische Spelen.

De openingsceremonie begon vrijdagavond om acht uur. Hoogtepunt van de ceremonie was traditioneel het ontsteken van de olympische vlam en de vlaggenparade.

Naar verwachting hebben twee miljard mensen naar de opening op televisie gekeken. Onder de toeschouwers in het stadion zijn 45 staats- en regeringshoofden. Voor Nederland woonden kroonprins Willem-Alexander, prinses MŠxima en staatssecretaris Ross van Sport de ceremonie bij.

In totaal doen 2500 atleten mee aan de Spelen in Turijn.

bron: nu.nl

bartje518
11 February 2006, 11:46
Drie miljoen Nederlanders zien openingsceremonie

Uitgegeven: 11 februari 2006 08:02
Laatst gewijzigd: 11 februari 2006 08:04

RIJSWIJK - De openingsceremonie van deOlympische Winterspelen in Turijn is vrijdagavond in Nederland gevolgd door bijna drie miljoen tv-kijkers. Dat heeft de stichting KijkOnderzoek zaterdag laten weten. De uitzending op Nederland 2 duurde van 20.00 tot 22.50 uur.

Studio Sportwinter, dat direct na de opening werd uitgezonden, trok bijna anderhalf miljoen kijkers. Wereldwijd konden ongeveer twee miljard mensen de openingsceremonie van de twintigste Olympische Winterspelen volgen. In het Stadio Olimpico van de Italiaanse stad Turijn waren 35.000 mensen getuige van een wervelende show en de parade van de deelnemende sporters.

nu.nl

Das best een boel :o Ik heb alleen het eerste uur gezien :+

3rd boetah
11 February 2006, 11:49
27 miljoen kostte die openingshit. :no:

The6thgate
11 February 2006, 17:47
ik vond het aansteken van het vuur wel erg vet om te zien:7

jdiezrequejo
11 February 2006, 18:49
Vond er geen ene ruk aan eigenlijk

TheGroovMaster
12 February 2006, 13:00
ik heb het niet gezien, maar was dus wel okey begrijp ik afgezien van de kosten :p

3rd boetah
12 February 2006, 14:43
daar hebbe we die pauper ook weer :')

Iessie
15 February 2006, 12:10
2 miljard:o Dat is veel!