Enkele bericht bekijken
Oud 28 November 2006, 23:16   #1
Alpha
FORE!!!
 
Alpha's Avatar
 
Geregistreerd op: 15 April 2003
Locatie: Den Bosch
Berichten: 3.523
Stuur een bericht via MSN naar Alpha
Standaard Telegraaf journalisten in cel

Citaat:
Justitie gijzelt Telegraaf Journalisten

AMSTERDAM - Telegraaf-verslaggevers Bart Mos en Joost de Haas zijn vanmiddag door de rechter-commissaris in den haag in gijzeling genomen omdat zij als getuigen in een strafzaak hebben geweigerd te onthullen wie de bron is geweest voor de reportages, begin dit jaar over BVD/AIVD-dossiers die in het criminele milieu terecht waren gekomen.

Rechter-commissaris mr. J.A. van Steen, die de journalisten in eerste instantie twaalf dagen lang in een huis van bewaring kan vasthouden, heeft met zijn beslissing gevolg gegeven aan een verzoek van ex-BVD-agent Paul H. Deze wordt zelf vervolgd wegens het schenden van staatsgeheimen, maar bevindt zich net als zijn medeverdachten op vrije voeten.

De beide journalisten worden overgebracht naar het Huis van Bewaring in Scheveningen. Woensdag toetst de raadkamer van de rechtbank de beslissing van de rechter-commissaris om de journalisten in gijzeling te laten nemen. Dan pas gaat ook de termijn van twaalf dagen in.

De hoofdredactie van De Telegraaf reageert bij monde van adjunct-hoofdredacteur Kees Lunshof: „Hoofdredactie en redactie vinden dit besluit van de rechter een ongekend grote en volstrekt onnodige aanslag op de persvrijheid en op het recht van journalisten om hun bronnen geheim te houden. Want alleen bij geheimhouding kunnen zij immers hun vak als klokkenluiders in een democratische rechtsstaat uitoefenen.”

Volgens Lunshof is de gijzeling een volstrekt zinloze actie omdat deze vrijheidsberoving beide verslaggevers onder géén beding tot andere gedachten zal brengen.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren (GvH) maken ernstig bezwaar tegen de gijzeling. „Het door de rechter-commissaris gehanteerde dwangmiddel staat in de visie van de NVJ en GvH in geen verhouding tot het beoogde doel, het verkrijgen van broninformatie van een journalist in de uitoefening van zijn werk”, zegt NVJ-secretaris Thomas Bruning.

NVJ, GvH en de hoofdredactie van De Telegraaf hebben protest aangetekend tegen de gijzeling. De betrokkenen gaan zo snel mogelijk in beroep bij de raadkamer om de gijzeling ongedaan te maken.

bron: De Telegraaf
Ja, nu zitten er journalisten vast omdat ze hun bron niet vrij willen geven.

Mijn mening: Ik vind het goed dat justitie dit heeft gedaan, aangezien het achterhouden van informatie in een criminele zaak een misdrijf is. Ook gaat het in dit geval om de staatsveiligheid, aangezien de AIVD erbij is betrokken.
De Telegraaf moet niet zo zeuren en meehelpen om dit lek zo snel mogelijk boven water te krijgen, in plaats van hun bron achterhouden zodat ze nog meer sensatieverhalen kunnen schrijven.

Anderen?
__________________
(\_/)
(O.o) This is Hassan bin Ali.
(> <) Copy Hassan bin Ali into your signature to help him on his way to world Domination.
Alpha is offline   Met citaat antwoorden