Enkele bericht bekijken
Oud 24 December 2002, 11:56   #44
eneri
Guest
 
Berichten: n/a
Standaard

het is een beetje kort door de bocht om te zeggen dat alle gelovigen zomaar aannemen wat geschreven staat. IN rijke welvarende landen zoals Nederland, is het geloof niet vanzelfsprekend, omdat het goed gaat. IN armere landen is het geloof vaak wel vanzelfsprekend, omdat mensen het nodig hebben om te kunnen hopen op n beter leven na de dood.
Waarom dan toch nog steeds geloof in Nederland, maakt niet uit welk geloof? OMdat men iets wil verklaren wat de wetenschap nog niet kan verklaren. Mensen gaan zelf nadenken, en komen tot de conclusie wat ze zelf geloven. En misshcien komt dat wel overeen met het jodendom, islam, of christendom. De meeste gelovgen in Nederland lopen dus niet dom achter de rest aan, en geloven zomaar wat er geschreven staat, of wat een gezant van God zei. Die denken daar heus wel over na, ze hebben de keuze om nuchter in het leven te staan, zonder spiritualiteit, of met spiritualiteit. Dan kijken ze welk bestaand geloof het best bij hun denkbeelden past, en als dat er geen is, ontwikkelen ze eigen manier.
Sekte's, vaak worden mensen die daar bij horen gehersenspoeld, en gedwongen te geloven wat de sekteleider predikt. Dat is iets anders dan een geloof, in ieder geval in Nederland. Daar heb je de keuze. In andere arme landen, heb je vaak niet de keuze. Dan is inderdaad de grens tussen geloof en sekte moeilijk te vinden.
  Met citaat antwoorden