Enkele bericht bekijken
Oud 13 December 2004, 11:12   #13
dext0r
veteraan
 
dext0r's Avatar
 
Geregistreerd op: 23 November 2001
Locatie: Zwolle
Berichten: 14.938
Stuur een bericht via ICQ naar dext0r
Standaard

Citaat:
Anesthesie (verdoving)


'Anesthesie' is de verzamelnaam van alle soorten verdovingen voor operaties. Het woord betekent 'gevoelloosheid'. In de praktijk is anesthesie veel meer dan alleen een verdoving; het helpt de patiënt een operatie soepel te ondergaan. Dankzij anesthesie blijft het lichaam van de patiënt, ook bij langere operaties, in de best mogelijke conditie.

De arts die de anesthesie toedient is de 'anesthesioloog'. Hij of zij is gespecialiseerd in het toedienen van diverse verdovingen en let, indien nodig eventueel samen met een anesthesiemedewerker, tijdens de operatie continu op of het goed gaat met de patiënt.

Vormen van anesthesie
Er zijn verschillende vormen van anesthesie, te weten algehele, regionale en lokale anesthesie.

* Algehele anesthesie: de populaire benaming hiervan is 'narcose'. Hierbij brengt de anesthesioloog de patiënt in slaap, waarbij de patiënt niets van de operatie merkt. De patiënt komt pas bij als de operatie voorbij is en kan zich er niets van herinneren.
* Regionale anesthesie: hierbij wordt, wederom door een anesthesioloog, een deel van het lichaam van de patiënt (het deel waar de operatie plaatsvindt) verdoofd.
* Lokale anesthesie: deze plaatselijke verdoving kan ook door een andere arts worden toegediend dan alleen door de anesthesioloog. U kent dergelijke verdovingen wellicht wel van de tandarts of huisdokter. Een injectie verdooft een relatief klein deel van de huid.

Voorbereiding en operatie (onder algehele of regionale anesthesie)


Dag voor de operatie
De avond voor de operatie kunt u eventueel, in overleg met de kliniek, een slaapmiddel nemen zodat u goed uitgerust bent op de dag van de operatie. In de meeste gevallen zal dat echter niet nodig zijn. U moet 'nuchter' zijn tijdens de operatie, d.w.z. de morgen van de operatiedag mag u niet ontbijten of iets drinken, behalve misschien een slokje water om medicijnen te nemen. De dag voor de operatie mag niet gerookt worden. Rokers hebben geïrriteerde luchtwegen die het moeilijker maken de ademhaling te controleren. Na de operatie hebben zij ook meer de neiging te hoesten, hetgeen in sommige gevallen pijnlijk kan zijn en bloeduitstortingen kan veroorzaken (vooral bij operaties aan buikwand en borsten).

Vlak voor de operatie
Bij de anesthesie komt veel meer kijken dan alleen een verdoving. De anesthesioloog zal bij de voorbereiding van de operatie kennis met u maken en u verschillende vragen stellen die nodig zijn voor het bepalen van de vorm van anesthesie. Naast de soort operatie bepalen ook andere zaken de keuzen die de anesthesioloog maakt, zoals:

* leeftijd van de patiënt
* conditie van de patiënt
* eerdere reacties op anesthesie
* ziekten en ziekten die wellicht in de familie voorkomen
* mogelijk medicijngebruik
* overgevoeligheid voor medicijnen, pleisters of jodium

Tijdens de operatie
Tijdens de operatie bewaakt de anesthesioloog, met behulp van speciale apparatuur, alle relevante lichamelijke functies van de patiënt, zoals bloeddruk, hartslag en ademhaling. Zonodig kan de anesthesioloog op ieder moment de anesthesie bijstellen: dieper laten slapen, wakker maken, meer of minder pijnstillers toedienen, etc.. Ook zorgt de anesthesioloog ervoor dat het vochtgehalte op peil blijft.

Na de operatie
Als de operatie achter de rug is wordt u naar de 'uitslaapkamer' gebracht. Dat is een aparte ruimte vlak bij de operatieruimte waar u, onder begeleiding van een verpleegkundige, kunt bijkomen van de operatie en de verdoving. Indien nodig bent u aangesloten op bewakingsapparatuur.

Tijdens uw verblijf in de uitslaapkamer wordt u verzorgd. U kunt op ieder moment een beroep doen op een verpleegkundige. Als het nodig is, kunt u om pijnstillers of een middel tegen misselijkheid vragen. Heeft u een kriebelend gevoel achter in de keel, dan komt dat van het buisje dat tijdens de operatie wellicht in uw keel zat (beademingsapparatuur bij een algehele anesthesie). Die irritatie verdwijnt vanzelf weer.

De chirurg die u opereerde komt altijd nog even bij u kijken om te zien hoe u zich voelt en hoe de operatiewond eruit ziet. Indien de wond er goed uitziet en u zich goed voelt, kunt u naar huis zodra de anesthesioloog akkoord is.

pompom
van het EMC
__________________
hoi ik koop mijn vette dag aanbiedingen op http://aanbiedingvandaag.nl
dext0r is offline   Met citaat antwoorden