"Het zal niet lang duren voor de rest van Europa zijn immigratie- en asielbeleid afstemt op de nieuwe Deense wet", counterde de woordvoerder van de extreem rechtse Deense Volkspartij, Rasmus Hjordt, in juli 2002 de kritiek op de nieuwe Deense asiel- en immigratiewet. Het lijken wel profetische woorden geweest te zijn, want vandaag besturen andere Europese landen inderdaad de 'wonderrecepten' uit Denemarken:
Citaat:
"Opvangcentra voor asielzoekers in transitlanden"
vr 11/02/05 - Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) pleit voor opvangcentra voor asielzoekers in transitlanden, bijvoorbeeld in Noord-Afrika of op de Balkan. Daarvoor moet de begroting van ontwikkelingssamenwerking naar omhoog. Dewael zei dat tijdens zijn bezoek aan Denemarken, een land met een uiterst streng asielbeleid.
België én Europa moeten hun ontwikkelingshulp opvoeren, en daarmee landen steunen van waaruit grote groepen asielzoekers naar de Europese Unie komen.
Denemarken doet dat al, bijvoorbeeld in Oost-Afrika. "Wij zouden gelijkaardige centra kunnen opzetten", zegt Dewael.
Asielafhandeling dus aan de buitengrenzen van de Unie, wel telkens in landen die de Conventie van Genève respecteren.
Verder wil Dewael meer diplomatieke druk op landen met wie we samenwerken, om hun uitgeprocedeerde asielzoekers terug te nemen.
Dat kan op tafel komen bij bijvoorbeeld handels-akkoorden, militaire samenwerking of ontwikkelingssamenwerking.
De trip van Dewael heeft voor veel ophef gezorgd
De trip van Dewael zorgde de afgelopen week voor heel wat ophef, onder andere bij de Franstalige socialisten, omdat het Deense asielbeleid er om bekend staat erg repressief te zijn.
Zondag nog verklaarde de minister dat hij het asielbeleid wilde koppelen aan ontwikkelings-samenwerking.
Dat komt er in de praktijk op neer dat landen die goed meewerken, en bijvoorbeeld landgenoten terugnemen, meer steun krijgen dan landen die dat weigeren.
|