LPF keurt soloactie Nawijn af
Gepubliceerd op maandag 20 juni 2005
De fractie en het partijbestuur van de LPF hebben zondag in een gezamenlijke verklaring de soloactie van LPF-Tweede-Kamerlid Nawijn afgekeurd. Het is in de partij slecht gevallen dat Nawijn maandag de leider DeWinter van Vlaams Belang in Rotterdam heeft ontvangen in het huis waar Pim Fortuyn gewoond heeft.
Nawijn heeft maandag samen met de Belgische leider van Vlaams Belang, Filip Dewinter, de oprichting van een 'politieke denktank' bekend gemaakt. Dat gebeurde in 'Palazzo di Pietro', het voormalige woonhuis van de in 2002 vermoorde politicus Pim Fortuyn in Rotterdam. De politieke denktank, die zich onder meer gaat bezighouden met vreemdelingenzaken en integratie. Het Vlaams Blok veranderde de naam in Vlaams Belang na een rechtszaak in België.
“Het is binnen de fractie noch de partij bekend welke bedoelingen Nawijn heeft met deze soloactie. Het is zeer onverstandig om juist het huis van Pim Fortuyn voor deze samenkomst te gebruiken, terwijl iedereeen weet dat Pim absoluut geen enkele verbintenis - in welke vorm dan ook - met Vlaams Blok wilde.”
“Nawijn is sinds vorig jaar geen lid meer van de partij, maar werkt wel samen met de de Tweede-Kamerfractie. Met zijn initiatieven zet Nawijn de naam Lijst Pim Fortuyn in een negatief daglicht, hetgeen wordt betreurd”, aldus de verklaring van de LPF.
Eerder lieten LPF-Kamerleden zich al negatief uit over de actie van Nawijn. Varela is woedend. Ook Marten Fortuyn, de broer van Pim, noemt het 'provocerend'.
Politieke partij
In een interview met de Metro kondigde DeWinter vrijdag al de Vlaams-Nederlandse samenwerking aan. Ook lanceerde hij een mogelijke naam: de 'Willem van Oranjestichting'.
Nawijn laat in een gesprek met De Telegraaf weten dat 'het goed mogelijk is dat de politieke denktank een opmaat is naar een nieuwe politieke partij voor Nederlandstaligen in Vlaanderen en Nederland'. "We zijn met elkaar in gesprek en dat bevalt erg goed."
DeWinter spreekt in een interview met Radio1 tegen dat het de bedoeling is dat een filiaal van het Vlaams Belang in Nederland opgericht wordt. Ook een gezamenlijke politieke partij is niet zijn ambitie. "Daar zit niemand op te wachten, denk ik'', aldus DeWinter.
Internationale samenwerking
Dewinter toonde zich toen een voorstander van internationale samenwerking van rechts-nationalistische partijen. Het immigratiebeleid van Nederland ziet Dewinter als voorbeeld voor België.
In het Metro-interview zegt hij dat Nederland 'het gidsland voor de rechterkant van het politieke spectrum in Europa' is geworden. “België moet een voorbeeld nemen aan het stevige vreemdelingenbeleid zoals gevoerd in Nederland, Denemarken en Zwitserland”.
www.planet.nl