donderdag 16 maart 2006 08:38
Amerika: Preventieve aanval op Iran
Amerika heeft Iran gewaarschuwd niet terug te deinzen voor een preventieve aanval. Als de internationale pogingen om Iran over te halen te stoppen met zijn omstreden kernprogramma falen, volgt mogelijk een 'confrontatie'. Dat staat in het rapport Nationale Veiligheidsstrategie van het Witte Huis.
'We zullen mogelijk geen grotere uitdaging van één enkel land ondervinden dan van Iran,' schrijft het Witte Huis in het rapport. Met een uitgebreide lijst van aanklachten tegen Iran onderbouwt Amerika vervolgens de uitspraak.
Terrorisme
Zo steunt Iran volgens het rapport het internationale terrorisme, bedreigt het Israël, ondermijnt het de democratie in Irak, probeert het vrede in het Midden-Oosten te voorkomen en ontzegt het zijn burgers vrijheid.
Eerder deze week zei de Amerikaanse president George W. Bush al dat Iraakse terroristen bommen gebruiken uit Iran (lees Bush: Iran biedt steun aan terroristen in Irak). Ook het Britse ministerie van Defensie heeft Iran al eens verweten Iraakse terroristen te trainen (lees ook 'Iran traint Iraakse terroristen').
Ook het Amerikaanse verwijt dat Iran Israël bedreigt komt niet uit de lucht vallen. Iran is er al meerdere malen openlijk voor uitgekomen pas tevreden te zijn als Israël 'van de kaart is geveegd', zoals de Iraanse leider Mahmoud Ahmadinejad het zelf formuleerde (lees ook Iran wil Israël van de kaart vegen).
Aanval
Begin dit jaar zei de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld al een aanval op Iran niet uit te sluiten als Teheran blijft weigeren van zijn atoomprogramma af te zien. In een interview met een Duits blad zei Rusmfeld dat alle opties, dus ook militaire, op tafel liggen.
'Vandaag de dag zijn er biologische, chemische en radiologische wapens voorhanden die tienduizenden mensen de dood in kunnen jagen. De mogelijkheid dat deze wapens in handen vallen van mensen die onschuldige burgers onthoofden en kinderen opblazen is zeer wel mogelijk,' zei Rumsfeld (lees Rumsfeld: Amerika sluit aanval op Iran niet uit).
Noord-Korea
Behalve Iran kreeg ook Noord-Korea ervan langs in het rapport. Noord-Korea 'vertegenwoordigt een lange en onaangename staat van dienst van dubbelhartigheid en onderhandelingen in een sfeer van wantrouwen'.
Het rapport vervolgde: 'We zullen doorgaan alle nodige maatregelen te nemen om onze nationale en economische veiligheid te waarborgen tegen het ongunstige effect van hun slechte gedrag.'
Door Ingrid van der Chijs
bron;
www.elsevier.nl