Ik vind net dat er meer regen valt door het broeikaseffect waardoor er overstromingen zullen plaatsvinden.
Citaat:
De gevolgen van het versterkte broeikaseffect zijn veelzijdig. Vast staat dat de komende decennia klimaatverandering een grote invloed zal hebben op de Nederlandse ruimtelijke ordening, landbouw en natuur.
Stijgende zeespiegel, bredere rivieren
In januari 2004 maakte het ministerie van Verkeer en Waterstaat maatregelen bekend voor de kustverdediging. Een snelle aanpak van zwakke schakels in de kustverdediging is noodzakelijk. Als gevolg van het broeikaseffect wordt deze eeuw een zeespiegelstijging tussen 20 en 85 centimeter verwacht. Ook neemt de winderigheid vanuit het westen met tien procent toe. Nieuwe kennis over golfhoogte en golfperioden heeft bovendien duidelijk gemaakt dat de Nederlandse kust aan grotere krachten zal worden blootgesteld dan tot nu toe altijd werd aangenomen. De overheid heeft inmiddels een plan opgesteld om zich te weren tegen deze gevaren.
Rivieren zullen door het veranderende klimaat meer ruimte nodig hebben. De overheid heeft daarom onderzoek gedaan naar de instelling van mogelijke noodoverloopgebieden in de Ooijpolder en de Rijnstrangen (Gelderland) en de Beersche Overlaat (Noord-Brabant). Als de Maas of de Rijn dreigen te overstromen, zou overtollig water in deze gebieden kunnen worden afgevoerd. Een onafhankelijke commissie werkt dit uit in samenspraak met bewoners en bedrijven van het gebied.
Een natter klimaat
Nederlandse riolen hebben steeds meer moeite met het natter wordende klimaat. Regenwater wordt voor het grootste deel afgevoerd via de riolering. Als het echter te hard regent, kunnen riolen de hoeveelheid niet meer verwerken en wordt een deel van de rioolinhoud overgestort naar sloten. Dit is vooral vervelend in landbouwgebieden, omdat het vee veelal uit diezelfde sloten drinkt. Door het lozen van ongezuiverd rioleringswater bestaat er gevaar dat de dieren ziektes en infecties oplopen.
Overstroming van het IJsselmeer?
Door de toegenomen neerslag zullen de rivieren steeds meer water naar Nederland aanvoeren. Met name de IJsseldelta, het noordwestelijke gebied van Kampen en Zwolle kunnen bedreigd worden door een hoge waterstand. Om overstroming te voorkomen zal er twee keer zoveel water naar de Waddenzee worden geloosd.
Extra spuigaten in de Afsluitdijk zijn noodzakelijk. In de Afsluitdijk worden hiertoe extra spuikokers gebouwd. Zo kan de huidige spuicapaciteit worden verdubbeld van 5,5 miljoen liter water per seconde tot maximaal 11 miljoen liter. Het project start waarschijnlijk in 2008 en gaat honderden miljoenen euro's kosten.
Exotische plaagdieren en algen
Door klimaatverandering neemt het aantal exotische insectenplagen toe. In Nederland zijn vele nieuwe soorten in opkomst. Het bekendste voorbeeld daarvan is de eikenprocessierups, die begin jaren '90 in Brabant opdook. Inmiddels is de rups ook boven de grote rivieren een plaag aan het worden. Ook andere exotische soorten zijn in opkomst, zoals de paardenkastanjemineermot en de zwarte dennencicade. Door de opwarming van het klimaat kunnen de insecten goed overwinteren. Er zijn bovendien geen natuurlijke vijanden, zodat de soorten zich snel uitbreiden.
Ook het waterleven ondervindt de gevolgen van klimaatverandering. De komende eeuw zal de hoeveelheid schadelijke algen voor de Nederlandse kust ongekend sterk groeien als gevolg van de opwarming van het klimaat. Er zijn acht 'plaagalgen' onderzocht, die ongezond zijn voor mens en dier. Vier soorten kunnen door de klimaatverandering een groeispurt doormaken. Een toename van de algen betekent meer vissterfte, omdat de algen gifstoffen afscheiden die zich vastzetten op kieuwen.
http://www.milieuloket.nl/9292000/modulesf/vfz0qpqn1000
|
Op een andere site vond ik dit:
Citaat:
Klimaat:
Het klimaat is het gemiddelde van de waarnemingen van het weer over een lange periode. In sommige landen heb je een woestijnklimaat en in andere landen weer een zeeklimaat. Een woestijnklimaat heb je in een woestijn en een zeeklimaat hebben wij bijv. in Nederland. Het klimaat verandert soms. Zo heb je koude en warme periodes gehad, maar nu gaat het wel erg snel. De zes warmterecordjaren waren in de afgelopen 15 jaar. Nu zul je zeggen: "het is toch lekker als het warmer wordt." Dat is ook wel zo maar het brengt nogal ernstige gevolgen met zich mee. Waar het droog is wordt het alleen maar droger en waar het nat is, wordt het alleen maar natter. Hieronder staat beschreven wat er allemaal kan gaan veranderen.
[...]
Nederland:
Een groot deel van Nederland ligt onder de zeespiegel. Zonder dijken en duinen zal Utrecht aan zee liggen. Daarom zijn niet zo lang gelden alle dijken verhoogd en zijn er stormvloedkeringen gebouwd. Dit heet het Deltaplan. Als de zee de komende eeuw met een meter stijgt zullen de dijken weer moeten worden verhoogd. Ook een probleem wordt het dat de de duinen steeds meerafslijten. Dit betekent dat het water op langere termijn er gewoon door kan. Nederland heeft het geluk dat het alles kan betalen. Veel landen die met dezelfde problemen zitten hebben die miljarden niet, zoals bijvoorbeeld Bangladesh. De waddeneilanden lopen nog meer gevaar dan het vasteland van Nederland en als het zo door gaat kunnen we ze niet meer verdedigen tegen het water en verdwijnt er een mooi stuk natuur. De tuinbouw wordt ook nog een probleem. Als het grondwaterpeil zakt kunnen de planten geen water meer krijgen. De drinkwatervoorziening wordt ook nog moeilijk. Het is dus allemaal maar erg lastig.
http://proto.thinkquest.nl/~llb322/
|
Je zal vast ook wel al gezocht hebben op internet. Veel beters vind ik niet en ik kan ook niet meteen iets bedenken.
Succes ermee!