Het is een taak om mijn cijfer op te halen. Het is bedoeld om in de zomer te doen.
En het gaat om het volgende artikel. Ik moet een half kantje aan informatie geven en daarna nog 2 vragen over het artikel+antwoorden en twee vragen over de achtergrondsinfo. Met antwoorden.
===
Niet iedereen is even gevoelig voor het sars-virus. Een veel voorkomende genvariatie beschermt tegen een infectie.
Dat schreven Chinese en Britse medisch onderzoekers gisteren in de online-editie van het wetenschappelijk tijdschrift Nature Genetics. Het bestudeerde gen codeert voor het menselijk eiwit L-SIGN waaraan het virus bindt.
De gevoeligheid voor de virale longziekte sars Severe Acute Respiratory Syndrome) hangt af van het aantal maal dat een deel van het gen voor het eiwit L-SIGN is vermenigvuldigd. Steeds vaker worden zulke structurele varianten, waarbij delen van de DNA- streng gekopieerd of verdwenen zijn, in verband gebracht met gevoeligheid voor ziekte.
Aan sars stierven in de eerste helft van 2003 bijna achthonderd mensen, vooral in China. De afgelopen anderhalf jaar zijn geen nieuwe gevallen gemeld.
De ontdekking van de L-SIGN- variatie is vooral van belang omdat ze kennis verschaft over de manier waarop menselijke cellen omgaan met het sars-virus, en mogelijk ook met andere virussen. Het L- SIGN-eiwit bindt namelijk aan vele virussen, waaronder hiv en het Ebola-virus. Directe medische toepassingen, zoals bevolkingsonderzoek, heeft de ontdekking van de genvariatie niet.
Het Chinees-Britse onderzoeksteam onderzocht circa duizend Chinezen, onder wie 285 sars-patiënten. Bijna de helft van de bevolking bezat de 'gevoelige' genvariant. Deze groep heeft ruim dertig procent meer kans op infectie.
Bij mensen die genetisch minder gevoelig zijn voor sars, bindt het L-SIGN-eiwit meer virusdeeltjes. Daardoor worden minder andere cellen geïnfecteerd en neemt de afbraak van het virus toe. De ontdekte variant is genetisch van een ongebruikelijk type. Mensen die minder gevoelig zijn voor sars hebben op beide chromosomen van een chromosoompaar evenveel kopieën van het L-SIGN-genfragment. Het vaakst kwam de variant voor waarbij er op beide chromosomen zeven kopieën lagen, maar er zijn ook mensen met twee maal vijf of twee maal negen kopieën.Waarom juist deze variant beschermt is onbekend.
|