Neger
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Neger is een etnische aanduiding voor de oorspronkelijke donkerhuidige bewoners van Afrika ten zuiden van de Sahara. Neger is afgeleid van het Spaanse en Portugese negro, wat zwart betekent (het is niet duidelijk of het daarvoor een afgeleide is van het Latijnse niger of het Griekse necro).
De benaming 'neger' of 'negroide' wordt soms ook gebruikt voor de oorspronkelijke bewoners van Melanesië en Nieuw-Guinea, die eveneens negroïde trekken hebben, ofschoon ze niet direct verwant zijn met zwarte Afrikanen.
Inhoud [verbergen]
1 Connotatie
2 Woordenboek
3 Trivia
4 Verwante onderwerpen
Connotatie
Bij sommigen roept het woord 'neger' negatieve associaties op. Dit wordt dan toegeschreven aan een lange geschiedenis die racistische ondertonen kent en daarvan moeilijk los gezien kan worden. Zo werd het woord door de slavenhandelaren gebruikt om 'zwarte goederen' (slaven afkomstig uit Afrika) mee aan te duiden. Anderen argumenteren dat het woord, ook in dit verband, vooral gebruikt werd als feitelijke omschrijving van de donkere huidskleur en niet per se denigrerend of racistisch was.
Met name in de VS, maar ook in sommige andere westerse landen, is een cultuur ontstaan waarbij woorden die op 'neger' lijken als niet politiek correct worden beschouwd. Afro-Amerikanen vinden het normaal om blacks of 'zwarten' genoemd te worden, waarbij opgemerkt moet worden dat van de Engelse varianten nigger en negro, vooral de eerste, als erg stuitend wordt ervaren. Na de invoering van de termen African Americans en Blacks aan het einde van de zestiger jaren van de 20e eeuw wordt het woord "negro" eigenljk nauwelijks meer gebruikt, en klinkt erg ouderwets. Opvallend is dan weer dat in bepaalde Afro-Amerikaanse subculturen (rap, hiphop) de urban-versie van het woord nigga juist weer als een soort onderlinge geuzennaam wordt gebruikt, terwijl de term van buitenstaanders (goeddeels ongeacht huidskleur) totaal niet geaccepteerd wordt.
Deze Amerikaanse gevoeligheden over het woord zijn niet zonder meer naar het Nederlandse taalgebied te transponeren.
Hier wordt wel het Afrikaanse leenwoord nikker (of kaffer) doorgaans aan zeer negatieve gevoelens, racisme en discriminatie gekoppeld en als een echt beladen scheldwoord ingeschaald, maar voor velen is dat voor het woord 'neger' niet het geval. Dit wordt in Nederland en België door zeer grote groepen gezien als een gewone, onbeladen aanduiding voor mensen met een (zeer) donkere huidskleur, vergelijkbaar met de term blanke. Het is zelfs maar de vraag of zwarte in ons taalgebied niet eigenlijk een negatievere bijklank heeft - dit dus in tegenstelling tot de gevoelens hierover zoals die in met name de VS ervaren worden. Met name in Vlaanderen heeft zwarte de connotatie van een scheldwoord, weliswaar niet met de betekenis van neger maar wel van fascist of collaborateur. Ook het Franse scheldwoord boche (wat "mof" betekent, een oud scheldwoord voor Duitsers) zou via Frans-Guyana afgeleid zijn van het Surinaams-Nederlandse woord bos(neger).
Racistische spotprent rond 1890 waarin het woord nigger, te vertalen met nikker, een negatieve betekenis heeft
Woordenboek
Verschillende groeperingen hebben in het verleden geprobeerd het woord 'neger' uit de woordenboeken te halen omdat zij het als beledigend beschouwen. Van Dale en andere woordenboekenmakers zijn hier, gesteund door de Commissie Gelijke Behandeling, niet op ingegaan omdat "de functie van een woordenboek is niet meer dan het registreren van de betekenis van woorden in overeenstemming met het feitelijk woordgebruik".
Wel merkt Van Dale in de nieuwere edities de opmerking "(door sommigen als scheldwoord ervaren)" in de omschrijving van het woord.
Trivia
In 2006 veranderde de fabrikant van negerzoenen de naam van dat product omdat die door sommige consumenten als beledigend ervaren zou worden. Uit enkele onderzoeken bleek dat ongeveer 5% van de Nederlanders zich aan de naam stoorde en dat 94% de naamsverandering hekelde. Later bleek dit echter een (effectieve) marketingstunt van fabrikant Buys te zijn.
De ondertitel van de officiële biografie van voetballer Winston Bogarde luidt "Deze neger buigt voor niemand".
Verwante onderwerpen
Afro-Amerikaan
Afro-Aziaten
Negrito
Ras (mensheid)
Bronnetje:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Neger
Ga maar even een half uurtje neuzelen.
Het is geen wetboek, maar toch.