Zo werkt de climax
De zaadlozing van mannen word gestuurd vanuit het ruggenmerg, dat ontdekte neurowetenschapper Lique Coolen van de Universiteit van Cincinnati in de VS.
Maar Coolen ontdekte meer, ze weet nu precies welke zenuwcellen de ejaculatie controleert. Dat kan van belang zijn bij de behandeling van mannen die problemen hebben met klaarkomen.
Coolen en haar collega´s voerden hun onderzoek uit met ratten. De proefdieren kregen een gif ingespoten dat alleen bepaalde zenuwcellen uitschakelde.

De toediening vond plaats vlak voor een seksuele daad. Een treurig schouwspel volgde, want de mannetjes rat reageerde zoals hij altijd deed op een gewillig vrouwtje: hij jaagde haar op, kreeg een erectie en sprong op haar rug. Maar dan gebeurde er niets.

Het gif deed zijn werk, de rat kon niet klaarkomen. De zogenaamde lumbar spinothalamic zenuwcellen waren uitgeschakeld. Nu blijkt dat deze cellen alleen actief zijn als de rat ejaculeert.
Normaal gesproken zijn ook de hersenen betrokken bij de deze actie. Mannen die te vroeg klaarkomen kunnen dat zonder de hormonale aansturing vanuit de hypofysen. Nu weten Coolen en haar collega´s precies welke cellen hiervoor verantwoordelijk zijn. Coolen noemt de cellen ´klaarkomgeneratoren´. Het zijn zelfstandig werkende cellen die de hersenen niet nodig hebben om toch een seksueel hoogtepunt te halen. Coolen heeft aanwijzingen dat de verantwoordelijke zenuwcellen wel achteraf informatie doorgeven aan de hersenen over de daad.
Er is veel interesse voor het onderzoek van Coolen. Zo´n dertig procent van de mannen heeft tenminste een keer in zijn leven ejaculatieproblemen. Het gaat om mannen die bijvoorbeeld overal en altijd, nooit, of veel te vroeg klaarkomen. Als ontdekt wordt welke stoffen precies verantwoordelijk zijn dan is het misschien mogelijk een middel te maken waarmee zij zijn te helpen.
MvK, bron Science vol 297
het moet je maar overkomen