Citaat:
za 03/12/05 - De Waalse regering gaat alle juridische en politieke middelen aanwenden om de nieuwe Vlaamse wooncode ongedaan te maken. De Vlaamse regering besliste gisteren om nieuwe huurders van sociale woningen te verplichten Nederlands te kennen.
De Waalse minister van Huisvesting André Antoine (CDH) reageert verbijsterd op die beslissing. Volgens hem is de verplichting in strijd met de grondwet die het recht op huisvesting en op een vrije taalkeuze garandeert.
Antoine kondigt hardnekkig juridisch en politiek verzet aan. De Waalse minister wil waken over de rechten van de Franstaligen, als zij zich vrij ergens in België willen vestigen.
Hij heeft een brief gestuurd naar de federale minister van Gelijke Kansen Christian Dupont (PS) "om het met hem eens te raken over de meest gepaste politieke reactie".
Antoine vraagt ook dat de interministeriële conferentie Huisvesting binnenkort samengeroepen zou worden om te debatteren over "die onaanvaardbare beslissing".
Kritiek uit de rand
Er is ook kritiek van Franstalige politici uit de Vlaamse rand rond Brussel.
Sociale woningen zijn er om een sociaal beleid te voeren en geen taalpolitiek, vindt FDF-burgemeester Christian Van Eyken van Linkebeek. "Ik aanvaard niet dat men van de kennis van het Nederlands een voorwaarde maakt", zegt hij.
Hij verzekert dat de Franstaligen in de rand alles zullen doen om de wooncode tegen te houden, eventueel door naar het Arbitragehof te stappen.
Bron.
|
Ik snap niet waarom men daar zoveel kritiek op heeft. Het is toch logisch dat als je ergens gaat wonen je de taal kan spreken? Je verhuist toch niet naar China als je geen woord Chinees kunt?
Als je naar Wallonië op vakantie gaat, moet je je brood ook in het Frans kunnen bestellen, want de verko(o)p(st)er doet gaan moeite om Nederlands te verstaan.
Ik moet eerlijk zijn dat ik niet weet of het wel zo'n goede beslissing is. Mensen die net in het land zijn en nog niet de mogelijkheid hebben gehad om de taal te leren, hebben in dit geval dan geen recht op een sociale woning.