Ga Terug   Leerlingen.com Forum > Fun > Aan de Bar...
FAQ Ledenlijst Kalender Berichten van vandaag

Aan de Bar... Onder het genot van een denkbeeldig drankje kun je hier alles kwijt wat je nergens anders kwijt kunt. En het hoeft nergens over te gaan. Spammen en flamen is echter ook hier niet toegestaan!

Gesloten onderwerp
 
Onderwerpopties Stem op Onderwerp Weergavemodus
Oud 14 February 2004, 19:46   #1
rotzak
Guest
 
Berichten: n/a
Standaard ja cker

Geheugenstoornissen
De geheugenstoornissen hebben te maken met zowel het onvermogen om informatie op te roepen (retrograde amnesie) als om nieuwe informatie te Ieren (anterograde amnesie). De anterograde amnesie is het meest opvallende kenmerk van het Korsakov-syndroom. Door deze problemen in het korte termijn geheugen (short term memory) ontstaan inprentingsstoornissen.

De patiënt is niet in staat nieuwe verbale of non-verbale informatie te leren vanaf het begin van zijn ziekte. Het leren van namen van mede-patienten en/of personeelsleden, de locatie van hun bed, de wc, etc. neemt weken of maanden repeteren in beslag en lukt zelfs dan niet altijd. Gesprekken, die gevoerd zijn, worden vaak na vijf minuten alweer vergeten. Dat dit niet altijd even gemakkelijk te aksepteren valt voor b. v. begeleiders, die tijd en energie in een "inzichtgevend" gesprek hebben gestoken, valt te begrijpen.

Doordat de overige cognitieve vaardigheden niet aangetast zijn, is vaak een redelijk gesprek mogelijk en dat schept al gauw de verwachtingen dat dit gesprek wellicht niet zo makkelijk vergeten wordt. Doordat men zich zo weinig kan herinneren, stelt men vaak de hele dag dezelfde vragen. Men weet niet meer dat men het al eerder gevraagd heeft. Ook dit kan leiden tot grote irritatie en wordt makkelijk afgedaan met '"lastig gedrag". Het zal duidelijk zijn dat de patiënt zich erg onzeker en angstig voelt door zijn sIecht functionerende geheugen. Steeds weer merkt hij dat zijn informatie onvolledig is en kan daardoor achterdochtig worden: word ik voor de gek gehouden'?

De retrograde amnesie kan enkele seconden of minuten voor het moment van in elkaar klappen bestrijken, maar het kan ook oplopen tot jaren, zoals in het boven beschreven voorbeeld van mijnheer den Hartog. Soms zijn mensen zelfs vergeten dat ze alcohol verslaafd zijn geweest. De ernst van de hersenbeschadiging kan gemeten worden aan de ernst van de retrograde amnesie: hoe ernstiger de retrograde amnesie hoe ernstiger in het algemeen de hersenbeschadiging. Vaak zie je dat mensen zich wel dingen herinneren als er toevallig over gesproken wordt, maar niet wanneer ze zich bewust iets moeten herinneren. Zo kan het gebeuren dat iemand je tijdens een wandel ingetje iets over vroeger heeft verteld en als je daar later nog iets meer over weten wilt is hij totaal vergeten dat hij daar net iets over gezegd heeft en kan hij zich van de gebeurtenis niets meer herinneren.

Retrograde amnesie neemt meestal spontaan in de loop van de tijd af in tegenstelling tot anterograde amnesie.
In een hertest-verslag van een van mijn patiënten kwam ik deze zin tegen : patiënt is al een koningin verder. Op de vraag wie de koningin van Nederland was, antwoordde de patiënt in 1993 namelijk niet meer Wilhelmina, maar Julia- na. De retrograde amnesie was dus iets afgenomen.
 
Oud 14 February 2004, 19:48   #2
Nightwolf
Nerd
 
Nightwolf's Avatar
 
Geregistreerd op: 17 July 2001
Locatie: oosterhout
Berichten: 12.844
Standaard

niet crossposten, je andere topic staat waar die hoort, in Gezondheid & Lifestyle
Nightwolf is offline  
Gesloten onderwerp


Berichting Regels
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit

Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. De tijd is nu 22:09.


Forum software: vBulletin 3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.