22 November 2005, 22:46
|
#1
|
Guest
|
Rita en de spandoek.
Citaat:
Spandoeken tegen Verdonk mogen nog blijven hangen
AMSTERDAM - De veelbesproken anti-Verdonk-spandoeken, mogen van de regering blijven hangen zo lang er geen ‘drastische’ redenen zijn ze weg te halen. Dit heeft landsadvocaat Bleichrodt vrijdag gezegd namens de Nederlandse Staat, tijdens een kort geding in Amsterdam dat was aangespannen door krakers die een verbod eisten op het verwijderen van spandoeken.
Voortaan kunnen de spandoeken met de tekst ‘Elf levend verbrand, Rita bedankt’ of ‘Verdonk heb je nog steeds geen bloed aan je handen?’, probleemloos worden opgehangen. Het Openbaar Ministerie in Nijmegen en Amsterdam ziet vooralsnog geen aanleiding deze leuzen van gevels te verwijderen, benadrukt Bleichrodt.
Vlak na de Schiphol-ramp op 27 oktober, verwijderde de Amsterdamse politie spandoeken bij kraakpanden. Volgens de driehoek (burgemeester, politie en justitie) was ‘een kogelgat’ in de ruit van de werkkamer van minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken aanleiding voor die verwijdering. Kort daarop bleek dat het gat in elk geval niet van een kogel kwam.
Ook in Nijmegen, Groningen, Haarlem, Den Bosch, Utrecht en andere plaatsen werden anti-Verdonk-leuzen verwijderd. Woensdag meldde de Amsterdamse burgemeester Cohen dat de spandoeken tegen Verdonk mogen blijven hangen als ze geen smadelijke teksten bevatten. Vrijdag meldde de staat hetzelfde in een kort geding.
Wel blijft de landsadvocaat aanvoeren dat de reisbureauposters te ver gaan, en dat deze wel kunnen worden verwijderd. Op deze affiches, die op internet zijn te bestellen, staat de leus: ‘Reisbureau Rita: arrestatie, deportatie, crematie. Adequaat tot het bittere einde.’ Volgens de landsadvocaat benadrukt deze tekst ‘het opzettelijke en systematische van de gruwelijke verwijten’ die worden gedaan aan het adres van de minister 'Verdonk.
Volgens Bleichrodt roept de foto op de poster, met mensen achter het prikkeldraad, associaties op ‘met de meest duistere kant van de Tweede Wereldoorlog’. Advocaat Marcel Schuckink Kool van de krakers, bestrijdt dat. ‘De foto is van het detentiecentrum, gemaakt tijdens de brand.’ Dat daar verwarring over is, pleit de makers van de posters vrij, stelt hij. ‘Blijkbaar is de werkelijkheid erger.’
‘Achteraf geeft de regering min of meer toe ten onrechte te hebben opgetreden, al gebeurt dat wel met een omweg.’ Volgende week doet de rechter uitspraak over de spandoekenaffaire, en in het bijzonder over de reisbureau-Rita-posters.
|
bron
Mijn vraag aan jullie luidt: Is het terecht dat de spandoeken nog mogen blijven hangen?
|
|
|