Citaat:
Hoewel frieten internationaal bekendstaan als "French fries", twijfelt geen enkele Belg eraan dat frieten wel degelijk "van ons" zijn. Maar waarom blijven frieten dan zo hardnekkig "Frans"?
Volgens kenners komen de frieten wel degelijk uit België. De arme mensen aan de oevers van de Maas, tussen Dinant en Luik, aten vaak gefrituurde visjes. Maar wanneer de rivier in de winter bevroren was en ze geen vis konden vangen, sneden ze aardappelen in reepjes en werden die in olie gebakken.
De naam "frieten" zou dan weer afkomstig zijn van een zekere "Frits" die in 1861 een kraampje opende waar hij de gefrituurde lekkernij verkocht.
Maar waarom blijft de rest van de wereld dan van "French fries" spreken? De legende wil dat Amerikaanse en Engelse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog frieten aten in het gezelschap van Belgische soldaten die Frans spraken.
De soldaten gingen terug naar huis met het recept voor "French fries". Hét geheim van de Belgische frieten: de aardappelreepjes niet één maar twee keer in de olie bakken.
Bron.
|
Tsss... hoe durven ze

.
Ik was de nieuwe actualiteitenquiz aan het opstellen en ik zoek eigenlijk nog een twee/drie vragen over Nederland. Wie helpt me eraan?

Drie nieuwsfeiten die plaatsvonden tussen 1 april en 30 juni dit jaar voorzien van een linkje waarop een uitgebreid artikel erover staat. (Eén nadeel: je mag dan zelf niet meedoen aan de quiz.)