Citaat:
Brommerleeftijd verhogen naar zeventien
Gepubliceerd op vrijdag 09 januari 2004
De minimumleeftijd voor het rijden op een brommer moet worden verhoogd. Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat schrijft vandaag in een brief aan de Tweede Kamer dat de leeftijd van zestien naar zeventien moet worden gebracht.
Veiligheid
Volgens de minister schatten zestienjarigen verkeerssituaties minder goed in. De jongste bromfietsers zijn het vaakst betrokken bij ongelukken. In de praktijk zou het plan moeten leiden tot 54 minder doden in het verkeer en een daling van het aantal ziekenhuisgewonden met 1500.
Tegelijk met de leeftijdsverhoging wordt het verplichte kenteken voor brom-en snorfietsen ingevoerd.
De kosten van het plan bedragen jaarlijks 78 miljoen euro, de zogeheten 'maatschappelijke baten' worden vijfmaal hoger geschat, zo'n 402 miljoen euro.
De organisatie voor verkeersveiligheid 3VO juicht het plan toe, maar had nog liever achttien jaar als minimumleeftijd gezien. "Bij een verhoging naar 17 jaar scheelt dat zeventien doden per jaar blijkt uit onderzoek, maar bij 18 jaar 44," aldus een woordvoerster voor Radio 1 Journaal vrijdag.
In oktober stelde de Europese Commissie juist voor de leeftijdsgroep te verlagen van achttien naar zestien jaar. In elf EU-landen geldt dat al.
Leeftijd autorijden verlagen
Naast de leeftijdsverhoging voor brommerrijders wil het ministerie de mogelijkheid onderzoeken om jongeren vanaf hun 17e autorijlessen te laten nemen zodat ze alvast ervaring op kunnen doen. Zo wil de bewindsvrouw jongeren prikkelen de ´brommerfase´ over te slaan.
Verder komt er een proef met verplichte nascholing voor mensen die hun rijbewijs hebben. Ook wordt de ´gevaarherkenningstoets´ een nieuw onderdeel in het rijexamen. Deze is minder gericht op het oplepelen van feitelijke kennis en meer op inzicht en juist handelen in verkeerssituaties.
Het zogenoemde strafpuntenrijbewijs lijkt van de baan. Daarbij zouden alle bestuurders voor lichte en zware overtredingen punten krijgen en bij 19 punten het rijbewijs moeten inleveren. Uit onderzoek blijkt dat zo´n systeem veel administratieve rompslomp geeft en geen wezenlijke bijdrage levert aan verbetering van de verkeersveiligheid.
Het plan zou in 2006 in moeten gaan.
www.planet.nl
|
Moet niet veel gekker worden in Nederland